STP (Straight Through Processing, geautomatiseerde verwerking), tenzij.

Durf handmatig werk af te schaffen. Zet bovendien expliciet in op de automatisering van de automatisering. Ik hou van gemak, ook in de keuken. Al ben ik ook iemand die graag de controle houdt over wat de apparaten daar (voor mij) doen. Zo is een lekker gerecht uit de oven niet te versmaden. Er zijn van die recepten waarbij de magnetron en oven gedurende de bereiding steeds weer anders moet worden ingesteld, en dat vraagt aandacht. Liever geef ik die aandacht aan iets extra’s op tafel.

Sinds kort hebben we thuis een combi magnetron, waarin allerlei standaard programma’s zitten om gerechten te bereiden. Dan moet ik een keuze maken: gemak of controle. Gelukkig zit er een goede handleiding bij het apparaat, welke me duidelijk maakt wat het apparaat doet bij een bepaald programma. Dus ik ben om: waarom het risico lopen om het gerecht niet goed klaar te kunnen maken, als dit apparaat het voor mij uit handen neemt?! Zo is het ook binnen onze MN organisatie en de processen die we daarbinnen gebruiken. We kunnen er aan vast houden de meeste processen handmatig te blijven uitvoeren, bijvoorbeeld omdat er zoveel uitzondering aan zijn verbonden. Beter is om een goede analyse te maken van wat ervan kan worden geautomatiseerd, en hoe we daarbij toch in control blijven over de uitvoering van de processen en de afhandeling van uitzonderingen.

Voordeel van geautomatiseerde processen (net als bij het koken) is dat het proces steeds op dezelfde manier wordt gevolgd conform de manier waarop het is geïmplementeerd. Dat leidt tot minder fouten (we blijven immers mensen die fouten kunnen maken 😉) maar vooral ook tot aantoonbaar goed geïmplementeerde en uitgevoerde processtappen. En deze automatisering is niet alleen van toepassing op administratieve processen. Ook de automatisering wordt geautomatiseerd: bij het in gebruik nemen van nieuwe infrastructuur (bijvoorbeeld binnen het AWS Cloud Datacenter) wordt een template ingevuld, en kan de betreffende infra steeds weer opnieuw op dezelfde manier worden geïmplementeerd. Dat leidt tot een betere voorspelbaarheid van de goede werking. Het voordeel van dergelijke automatisering is dat we met elkaar meer tijd krijgen voor de activiteiten die écht onze aandacht nodig hebben en het werk leuker maken, omdat de routine handelingen door het geautomatiseerde proces worden uitgevoerd.