7.000

kilometer van huis…


Door Karst Overwijk

Shayan Banerjee (36)

IT-professional bij Tata Consultancy Services (TCS) Getrouwd, 1 dochter (4) Komt uit Ramnagar in het noorden van India en woont tijdelijk in Den Haag

Shayan Banerjee komt uit India en werkt sinds augustus 2017 namens TCS als IT-consultant voor de unit Verzekeringen. Ver van huis… leven in een hele andere cultuur. Hoe bevalt dat? En samenwerken met MN-collega’s, hoe gaat dat?

‘In 2017 vroeg mijn chef of ik er wat voor voelde om een tijdje in Nederland te gaan werken bij de klant. Het zou mijn eerste klus in het buitenland worden. Ik heb daar uiteraard over moeten nadenken, maar besloot deze kans wel te benutten. Nadat ik ‘ja’ had gezegd, duurde het nog een halfjaar voordat al het papierwerk in orde was om mij met mijn vrouw en dochtertje in Den Haag te mogen vestigen.

Een huis vol

Met de verhuizing naar Den Haag bleven mijn ouders achter in mijn woning in India. Bij ons in India is het gebruikelijk dat je als familie bij elkaar blijft wonen. Je woont dan samen met je ouders, grootouders, broers en zussen, soms met wel meer dan twaalf mensen in één huis. Nogal een verschil met Nederland; hier krijg je als 20-jarige al snel de vraag wanneer je eens op jezelf gaat wonen. In India daarentegen wordt het juist vreemd gevonden dat je het ouderlijk huis verlaat. Door het slechte economische klimaat en het ontbreken van uitkeringen en voorzieningen zorgen wij voor onze familie.


‘In India is het gebruikelijk om als familie bij elkaar te wonen’


Hoe bevalt het leven in Nederland?

Het klimaat hier in Nederland is erg goed voor onze gezondheid. In de winter is het in India weliswaar tien graden warmer, maar daar is mijn vrouw regelmatig ziek. Van de vorst en kou hier, heeft ze weinig last. Die kou bevalt mij trouwens ook erg goed! Ik vind het wel vervelend dat het hier zo lang donker is in de wintermaanden. Dat het hier gezonder is, heeft ongetwijfeld ook te maken met de luchtverontreiniging bij ons. Ik kan mijn auto niet buiten de garage laten staan. Binnen enkele uren is hij bedolven onder een laag vuil en moet ik hem weer schoonmaken.

Op politiek vlak is het heel anders dan bij ons. Als er bij ons verkiezingen zijn, dan heerst er echt een soort spanning; er wordt zelfs gevochten. In Nederland merk je weinig van de politiek, behalve in de media.

Kinderen

In India beleven kinderen een hele andere jeugd dan hier in Nederland. Bij ons moeten kinderen presteren en krijgen ze een hoop huiswerk en repetities. Spelen doe je maar een andere keer! Het heeft veel weg van een competitie, waarbij vooral de ouders willen dat hun kind het beste is in plaats van dat wordt gevraagd naar wat het kind wil. Onze dochter is 4 en gaat sinds een paar maanden naar een Nederlandse school. Ze heeft het heel erg naar haar zin met alles wat ze hier mag doen, zoals muziek maken en schilderen. Dat zal ze echt gaan missen als ze weer naar de school in India gaat.

Genieten van het leven

Wat erg leuk is, is dat je hier bijna voor iedere dag wel kunt afspreken om iets te gaan doen. Nederlanders zijn vooral bezig met hoe ze zoveel mogelijk van het leven kunnen genieten. Dat is in India toch echt anders. Wat ik dan doe? Vooral veel tijd doorbrengen met mijn dochtertje. En ik kook graag, koken is mijn grootste hobby. Niet alleen voor mijn gezin, maar ook voor vrienden en collega’s. We gaan niet zo vaak uit eten. Maar laatst hebben we wel lekker gegeten bij het Indiase restaurant Kitchen Rani in Scheveningen.

Een andere grote hobby is reizen. Het is lastig om vanuit India naar Europa te reizen, vandaar dat ik nu nog zoveel mogelijk van Europa wil zien. We zijn al in België (Brussel), Duitsland, Zwitserland en Frankrijk (Parijs) geweest. Maar ook in Nederland zien we mooie dingen. Zo zijn we naar de Keukenhof, Giethoorn en het Kröller-Müller Museum op de Veluwe geweest. Ik ben een liefhebber van kunstmusea en kon hier eindelijk de schilderijen van Vincent van Gogh zien die ik thuis alleen maar als afbeeldingen heb. Vanaf mijn jeugd was ik al geïnteresseerd in hem. Ik hoop ook nog een bezoek aan het Van Gogh Museum in Amsterdam te kunnen brengen voor we naar India teruggaan.


‘Indiase kinderen beleven een hele andere jeugd’


Is het werken in Nederland heel anders dan in India?

Werken in Nederland of in India maakt veel verschil. Bij ons is het salaris laag en maak je lange dagen. Werken tot negen of tien uur ‘s avonds, of zelfs ’s nachts is niet ongebruikelijk. Dat verschil merk je vooral in je vrije tijd. Als ik nu thuiskom, heb ik nog genoeg tijd om met mijn dochter te spelen.

Daarnaast is het erg plezierig werken bij MN. Hoewel ik voor TCS werk, heb ik toch het gevoel dat ik een gewone MN-collega ben. De collega’s hier zijn vriendelijk, behulpzaam en geduldig; als iets niet duidelijk is, willen ze het met alle plezier nogmaals uitleggen. Onlangs heb ik een grote verstoring in het uitkeringsproces weten te verhelpen, daarmee kon ik laten zien wat ik echt waard was. Het vertrouwen dat collega’s mij gaven, heeft daar zeker aan bijgedragen.

Wat mis je het meest aan India, en wat mis je absoluut niet?

Dat ik mijn familie en vrienden niet kan ontmoeten, is wel het meest vervelende. Iedere dag bel ik met mijn moeder. Als ik een keer niet zou bellen, wordt ze nerveus. Ook mis ik wel de Indiase films, theater en de muziek. Ik kan hier natuurlijk wel muziek beluisteren, maar dat is toch anders. Andere hobby’s zoals motorrijden en cricket spelen wil ik ook dolgraag oppakken, maar dat kan pas weer in India. In januari ben ik nog even voor vakantie teruggeweest. Halverwege dit jaar stopt mijn werk hier en ga ik weer terug naar India. Of ik daarna weer in het buitenland ga werken? Dat weet ik nog niet. Ik heb er wel eens voorzichtig over nagedacht om in Nederland te blijven wonen en werken.’


‘Hoewel ik voor TCS werk, voel ik me een gewone MN-collega’


Shayans recept voor Prawn malai curry

Ingrediënten

250 gram garnalen, gepeld

1 kaneelstokje

4 kardemom

4 kruidnagel

1 medium ui, fijngesneden

1 eetlepel gember-knoflook pasta

zout

1/2 theelepel suiker

200 ml kokosmelk

1/2 theelepel kurkuma (optioneel)

80 ml (mosterd)olie

125 ml water

Bereiding

Kruid de garnalen met wat zout en eventueel kurkuma. Verwarm de helft van de olie in een pan met antiaanbaklaag.

  1. Voeg de garnalen toe als de olie heet is en bak op matig hoog vuur tot deze geel/oranje gekleurd zijn. Haal de garnalen uit de pan.
  2. Doe de rest van de olie in de pan en voeg het kaneelstokje, de kardemom en kruidnagels toe. Wacht totdat ze gaan ‘poppen’.
  3. Voeg nu de ui, gember-knoflook pasta, wat zout en kurkuma toe en bak dit op matig hoog vuur voor ca. 10 minuten tot het lichtbruin van kleur is.
  4. Zet het vuur lager en voeg de suiker toe, roer. Doe de kokosmelk en water in de pan en laat dit 5 minuten stoven.
  5. Voeg de garnalen toe, roer dit voorzichtig om en laat dit nog 3-4 minuten koken met de deksel op de pan.

Serveer met rijst.