Volle kracht
vooruit
Verandering is de enige constante. Het is een cliché dat klopt, zeker ook voor MN. Denk maar aan het nieuwe pensioenakkoord, de mogelijke verlaging én ons nieuwe strategische kader. Hanny Kemna en Sheila Hanemaaijer nemen ons mee in hun eigen stormachtige ervaringen én vertellen meteen wat zij doen om zo goed mogelijk met veranderingen om te gaan.
Door Mariette Bakkenist
Hanny: Ik ben benieuwd, wat is jouw meest stormachtige ervaring?
Sheila: Bij een vorige werkgever maakte ik een cyberaanval mee - Petya, voor de insiders. Bij één collega werd het computerscherm blauw. Toen de volgende, en de volgende. Als een domino-effect ging het door de hele organisatie heen. Uiteindelijk lag alles plat. Het duurde 2,5 maand voordat we ‘gewoon’ weer aan de slag konden. Ongelofelijk bizar om mee te maken. Wel heel mooi om te zien hoe het hele bedrijf samenkwam om het op te lossen. Vanuit Risk & Compliance en IT hoor je altijd: zet je bestanden niet op je PC, denk goed na voordat je onbekende links opent, enzovoort. Ik kan je vertellen: na deze ervaring snap ik de noodzaak van dit soort instructies nog beter en volg ik ze altijd keurig op.
Hanny: Dat kan ik me voorstellen! Ik zie na dat soort incidenten vaak een reflex van ‘een kop die moet rollen’. Door wie zitten we in deze situatie? En direct met de vinger wijzen. Maar dat is dus precies wat je niet moet doen. Zorg dat je specialisten aan boord houdt, die dergelijke zaken aan den lijve hebben meegemaakt, dan vergroot je de kans dat het onder hun leiding niet meer op deze manier gaat gebeuren. Je kunt niet voorkomen dat het nooit meer ‘gaat stormen’, maar je kunt wel zorgen dat je mensen in huis hebt die geleerd hebben van dit soort situaties en het geleerde in praktijk brengen.

Hanny Kemna
is sinds mei voorzitter van de Raad van Commissarissen. Ze was al 3 jaar lid van de RvC.
“Ik wil liever bezig zijn met wat er nog gaat gebeuren”
Sheila: Wanneer heb jij voor het laatst echt iets geleerd?
Hanny: Ik geloof heilig dat je altijd moet blijven leren. Als commissaris heb je een verplichting tot permanente educatie. Dat wil zeggen: je moet bijblijven. Nu voelt dat voor mij helemaal niet als een verplichting maar juist als iets heel natuurlijks. Onlangs ben ik naar Engeland geweest voor een cursus predictive modelling (machine learning). Dat was enorm inspirerend. Ik ben ooit begonnen als programmeur en de ontwikkelingen op dat gebied gaan zo hard dat je wel echt moet blijven leren. Daarom is zo’n cursus heel belangrijk. Ik kwam in elk geval terug met een hoop ideeën voor MN.
Sheila: Weet je wat het mooie is? Als je gepassioneerd bent over je vak, dan gaat dat bijscholen vaak vanzelf. Het gaat erom dat je je talenten kunt inzetten waar ze tot hun recht komen. Als je mij bijvoorbeeld bij Vermogensbeheer neerzet, dan weet ik zeker dat ik daar niet uit de verf kom. Terwijl ik echt wel weet dat ik talent heb. Daar gaat het dus om: maak de juiste match. En als die match er is en iemand op de goede plek zit kan iemand prima daarbinnen verder leren. Het gaat er niet om hoe lang of kort iemand ergens zit, maar vooral of iemand het werk nog met plezier en passie doet. En: doen ze nog de juiste dingen, zitten ze er nog met de juiste redenen. Het is essentieel dat je die mensen behoudt. En anderzijds mensen die niet gelukkig zijn in hun werk helpt een stap te zetten. Het kan ook zijn dat de match er niet meer is doordat bepaalde vaardigheden door de veranderende omgeving en wijzigingen in het bedrijf minder nodig zijn. Door te blijven leren en de juiste bijscholing blijf je zelf aan het stuur zitten tijdens de verandering.

Sheila Hanemaaijer
is sinds kort HR-adviseur arbeidsvoorwaarden. Hiervoor was ze HR Service Manager bij Farm Frites.
“Door te blijven leren blijf je zelf aan het stuur zitten”
Hanny: Heb jij moeite met veranderen?
Sheila: Ik vind het leuk om met veranderingen mee te bewegen. Het brengt altijd wel iets nieuws en onverwachts. Toch betekent dat niet dat ik het altijd makkelijk vind. Om een voorbeeld te noemen: ik zing in een popkoor dat in korte tijd enorm groeide. Onze dirigent was ook de directeur. En toen gebeurde bij mij iets geks. Ik snapte dat de dirigent het druk had, dat hij meerdere koren dirigeerde, en dat dat niet allemaal meer kon. Dus dat het logisch was dat hij zou stoppen met een koor. Maar, toen gaf hij aan dat hij óns koor er niet meer bij kon hebben. Daar begreep ik niets van. Ik dacht: zeg die andere koren maar af. Het duurde een half jaar voordat ik weer plezier kreeg in het zingen. Dus als ik dan denk aan veranderingen in organisaties, dan snap ik de moeite daarmee heel goed. Ook al weet ik dat verandering een constante is en vaak noodzakelijk. Het duurt gewoon even voordat je je draai weer hebt gevonden. Het is toch anders als een verandering je persoonlijk raakt.
Hanny
'Ik ben ooit begonnen als programmeur'
Hanny: Daarom is het ook zo belangrijk dat daar begrip voor is. En dat er over gesproken wordt. Veranderingen waar mensen moeite mee hebben leiden nogal eens tot conflicten en patstellingen. Toch is het belangrijk dat er tijdig naar een passende oplossing gezocht wordt. Ik ben wel een fan van programma’s als “de rijdende rechter”. Hoe los je die situaties nou op? Vaak is het probleem zonneklaar, maar hebben mensen zulke ingegraven posities dat je geen stap verder komt. Ik ben ervan overtuigd dat er altijd overeenkomsten zijn. Alleen is dat soms lastig om te zien. Maar als je op zoek gaat naar gezamenlijke uitgangspunten, kun je vandaaruit verder.
Sheila: Wat kan MN daarvan leren?
Hanny: Bij MN komen er ook aardig wat veranderingen aan. Denk bijvoorbeeld aan de verlaging die mogelijk op de loer ligt en slecht aan de mensen die het betreft uit te leggen is, en het pensioenakkoord. En dan heb ik het nog niet eens over de uitdagingen die vooral voor MN gelden. Ik denk hierbij aan het NPS-programma, de uitdagingen bij Verzekeren en de investeringen die gevraagd worden bij Vermogensbeheer. We moeten echt volle kracht vooruit. Om al deze veranderingen in goede banen te kunnen leiden, moeten we onze mensen helpen om te gaan met de veranderingen door goed te coachen en te begeleiden. Deze taak ligt vaak bij de teammanagers. De kunst is dat je het goede gesprek voert. Ook binnen MN moeten we ervoor zorgen dat managers de goede vragen stellen, kunnen luisteren, voor oplossingen zorgen en dan ook doorpakken. Dat is belangrijk. Begrip is goed, maar alleen mee klagen helpt niemand vooruit. Als iemand niet gelukkig is in z’n werk, is het des te belangrijker om goed door te vragen. Objectieve vragen stellen, erachter komen wat iemand drijft. Dat is een kunst waarvan ik hoop dat we die echt gaan leren binnen MN.
Sheila
'Het duurde een halfjaar voor ik weer plezier kreeg in het zingen'
Tegelijkertijd is het essentieel dat mensen die hun vak verstaan hun ervaringen voor MN blijven inzetten. Laatst mocht ik meeluisteren met de collega’s van Klantenservice. Ongelofelijk met hoeveel geduld zij onze deelnemers helpen om hen de juiste vraag te laten stellen zodat ze ook goed antwoord kunnen geven. En dan weten ze ook nog enorm veel. Die mensen willen we behouden in de organisatie. Die kan en wil je zeker niet weg automatiseren. En zit je in een beroepsgroep waarin de ontwikkelingen heel hard gaan qua automatisering, dan moet je jezelf de vraag stellen: hoe ga ik mee? Wacht niet totdat iemand aan je bureau komt om te vertellen dat je niet meer nodig bent. Vooruitkijken vind ik heel erg belangrijk. Wat ik soms jammer vind, zeker bij een financiële instelling, is dat er vooral veel wordt teruggekeken. Neem de agenda van de RvC. Deze bestaat voor de helft uit jaarrekeningen en informatie over dingen die al zijn geweest. Maar daar kun je dus niets meer aan veranderen. Ik wil liever bezig zijn met wat er nog gaat gebeuren. Als je niet in staat bent om te veranderen en een richting te bepalen, dan sta je stil. En: stilstand is achteruitgang.