PMT in beeld

In gesprek over een dreigende pensioenverlaging

Door de steeds verder dalende rente zijn pensioenfondsen gedwongen om miljarden euro’s extra in kas te houden voor de pensioenen. Door de betaalde pensioenpremie en vooral door goed te beleggen is bij PMT de pot met pensioengeld in tien jaar tijd verdrievoudigd. Maar het is volgens de huidige regels nog steeds niet genoeg. Daarom dreigt een pensioenverlaging. Jos Brocken, werknemersvoorzitter van het bestuur van PMT, krijgt het steeds moeilijker uitgelegd aan de gepensioneerden en werknemers in de Metaal & Techniek. Maar hij blijft het gesprek aangaan. Binnenkort ook met u, in een rechtstreeks webinar op internet.

Jos Brocken: “De mensen die ik spreek, gepensioneerden en werknemers, voelen zich belazerd. Ze zien de beurskoersen al jaren stijgen en de economie groeien. Maar als het om hun pensioen gaat, merken ze daar niks van. Sterker nog, de pensioenen zijn al twee keer verlaagd en groeien al jaren niet mee met de stijgende prijzen. En nu dreigt opnieuw een verlaging. Ik begrijp heel goed dat mensen daar nijdig over zijn.”

Waarom dreigt een verlaging van de pensioenen?

“Er wordt mij vaak gevraagd of we het pensioengeld wel goed beleggen. Maar daar zit het probleem niet. We hebben de afgelopen tien jaar tientallen miljarden verdiend met onze beleggingen. Helaas dwingen de huidige regels in Nederland ons om die miljarden op de plank te laten liggen. We moeten ons nu echt arm rekenen. Daarom is het tijd voor nieuwe afspraken over pensioen, en nieuwe regels voor pensioenfondsen. Zoals het nu gaat, kan het niet langer.”

Wat doen jullie om een verlaging te voorkomen?

“Dat is één van de zaken waarover ik graag in gesprek ga met onze deelnemers en gepensioneerden. Dat doen we elke maand op bijeenkomsten met gepensioneerden in het land. En op 1 oktober doen we het in een rechtstreeks webinar op internet, waarin we uw vragen beantwoorden. Iedereen kan meepraten. Doe dat vooral.”

Wilt u de uitzending op 1 oktober 2019 zien en meepraten? Aanmelden kan hier. {tekstlink naar inschrijven webinar}