Luuk en
Quinten
schieten
vooruit


Door Cynthia Mezach

Fotografie Anne Reinke

MN-director Support Staf Luuk Aarts en Quinten Brak van cateraar Albron hebben graag de blik op oneindig. Razendnieuwsgierig naar innovatieve ontwikkelingen snellen ze langs elkaars ideetjes, tovenarij, disrupties en bekentenissen; ‘Zeg, ik bedacht net nog een plannetje…’

Luuk:

‘Thuis zitten ze wel eens te fronsen’

Quinten… laat ik beginnen met een bekentenis: ik breng soms nogal rare gadgets mee naar huis.


Zoals?


Zoals een brain sensing headset. Eigenaardig ding. Die meet mijn hersenactiviteit en vertaalt dat naar meditatieprikkels. Maar ik heb bijvoorbeeld ook een sensor aangeschaft om de luchtkwaliteit te meten. Tja, ik wil graag weten of de éne fietsroute naar MN schoner is dan een andere - en ook wat de invloed is als ik achter een scooter rijd.


Oh, dat herken ik wel. Ik ben ook altijd bezig met nieuwigheidjes hoor. Ook buiten werk om.


Thuis zitten ze wel eens te fronsen over mijn probeersels, dat neem ik maar voor lief. Mijn keuzes zijn wel allemaal gerelateerd aan gezondheid. Biotechnologie, DNA-onderzoek, technieken om langer (kwalitatief) te leven. Dat soort innovaties vind ik mind blowing, ook vanuit het oogpunt dat ze iets kunnen betekenen voor het pensioenproduct.


Quinten:

‘Het verhaal krijgt een andere lading met Wagyu-beef van de barbecue’

Zonder passie voor je werk, komt er überhaupt geen innovatie. Ik moet er wel ruimte voor maken in mijn hoofd. Als het druk is in de keuken, lukt het me niet. Dan schuurt die behoefte aan creativiteit wel eens. Herken jij dat?


(Lachend) Als je gedreven wordt door passie, dan doe je andere dingen gewoon even niet! Dat is namelijk ook innoveren. Overigens heb je ook een goed verhaal nodig, dat is écht onderdeel van de beleving.


Ja, je moet mensen inderdaad meenemen in een goed verhaal. Alleen op basis van smaak lukt het niet. Bijvoorbeeld het verhaal achter een Lakenvelder vleeskroket en een Kwekkeboom-kroket. De eerste is van authentiek Nederlandse bodem en veel lekkerder en steviger; hét bewijs dat je voor kwalitatief eten beter eerst dichtbij kunt kijken. Op eenzelfde manier kan ik mijn vrienden uitleggen dat voorverpakt vlees in de supermarkt zo is doorbehandeld dat je in feite het rottingsproces niet meer ziet, ook al ziet het er prachtig rood uit. Maar goed, op zo’n preek zitten ze niet te wachten. Dat verhaal krijgt een andere lading als ik vervolgens hoogkwalitatieve Wagyu-beef voor ze op de barbecue gooi.


Het zit in bewust worden van wat je proeft. Weten waar je product vandaan komt, wat ermee is gedaan. Om me heen ervaar ik wel dat we op de goede weg zijn en hogere eisen stellen. We plaatsen vraagtekens bij de vleesconsumptie, onderzoeken voedsel als medicijn en ontwikkelen organisch gekweekt vlees.


Luuk Aarts (48)

MN-directeur

Support Staf

Getrouwd, 2 kinderen

Innovatie-inspirator:

Elon Musk

Waar staat Luuk zoal

bij stil?

‘Door bewuster met zintuigen om te gaan, creëer je een heel andere kijk op de dingen. (Tjonge… filosofisch!)’

Luuk:

‘Misschien moeten we denken aan Mars’

Als het om eten en vernieuwing gaat, denk ik al snel aan mijn Albron-collega Boy Ploeg (chefkok, red.). Ik heb zo veel van hem geleerd. Bijvoorbeeld over cressen. Daar kan ik nog steeds door verrast worden. Dan kauw je op een klein blaadje en komt er een smaak vrij die werkelijk alle verwachtingen overtreft. Boy tovert met bereidingen en nieuwe ingrediënten, Hoe kom je erop, denk ik dan. Voor welk innovatief persoon heb jij eigenlijk bewondering?


Toch Elon Musk. Dat is misschien heel obligaat, maar die kerel deinst er niet voor terug om perspectieven rigoureus te verschuiven. ‘Als we het op deze planeet niet gaan redden, dan moeten we misschien denken aan Mars.’ Hij is zo disruptief bezig voor de automotive industry, ruimtevaart en energiesector. Musk keek vanuit het perspectief van een computer naar een auto en wist een heel ander concept neer te zetten. Dat vind ik fascinerend. En met name wat hem daarin drijft.


Vertaald naar jouw vakgebied moet ik dan bijvoorbeeld denken aan ‘urban farmers’ die kruiden laten groeien met minimale hoeveelheden water en compost van koffiedrab. Dat doen ze met kunstmatig licht. En het levert fantastische producten op.


Albron heeft daar ook een scherp oog voor. We zoeken bijvoorbeeld de samenwerking met partijen als HaagseZwam. Dat bedrijf maakt op een duurzame manier compost en verbouwt daar groenten op. We kiezen heel bewust lokale producten. Dat is minder milieubelastend.


Quinten:

‘Ik wil een groentenkas bij MN’

Wat is eigenlijk jouw droom Quinten, wat wil jij over 5 jaar hebben bereikt?


De ontwikkelingen gaan me niet snel genoeg. Bij MN hebben we inmiddels de vegetarische maandag ingevoerd. Zo kun je aan wat knoppen draaien. Ik wil in elk geval een eigen groentenkas bij MN. Maar verder over 5 jaar… je bent zo achterhaald door de tijd. Hoe sta jij daar in?


Over 5 jaar is innovatie verankerd in onze businessprocessen en nog belangrijker: in onze cultuur. Misschien is er nog een Mlab, maar dan eentje waarin je nadrukkelijk experimenteert. Zo’n lab staat middenin de business zelf, maar is erbuiten ook actief met anderen. Dan werken we vast samen in andere labs in Den Haag of bij PGGM of APG; als onderdeel van een soort open ecosysteem.


Quinten Brak

medewerker

Food & Beverage Albron

Single

Innovatie-inspirator:

collega Boy Ploeg

Waar staat Quinten zoal

bij stil?

‘Ik stuitte op een prachtige biologisch/ecologische, suikervrije frisdrank. Mooi verhaal erbij ook, gebaseerd op een indrukwekkend fermentatieproces. Maar duur. Prijs is doorslaggevend of iets aanslaat. En daar kan ik mensen geen ongelijk in geven.’

Luuk:

Zojuist had ik een halfuurtje. Toen heb ik een ideetje uitgewerkt…

Zeg, wanneer komt de verse gemberthee met citroen in de Bakery?


Oww… eh… voor de zomer? Zeg, voor ik het vergeet; ik bedacht net nog een plannetje. Zojuist, voordat we met elkaar op de foto gingen, had ik even een halfuurtje. En toen heb ik een ideetje uitgewerkt…


Serieus? Shoot!


Een saladekoeling in de Bakery, met een mooie selectie van groenten en toppings; boontjes, uitjes, zongedroogde tomaatjes en meer.


Hartstikke goed idee! Mogen er nootjes bij?


Dat moet ik eerst prijstechnisch even checken. Maar, ‘t komt vast goed.