MN 100% duurzaam

Over het hoe en waarom van onze nieuwe missie

Door Norbert Hoogers

Je weet misschien dat ik twee kinderen heb van 16 en 17.

De oudste heeft net eindexamen gedaan en gaat het huis uit na de zomer. Ik heb hem allerlei lessen en ervaringen meegegeven.

Op mijn beurt heb ik veel van hen geleerd. Wat ik mooi vind, is dat allerlei thema’s vanzelfsprekend voor ze zijn. Diversiteit, privacy, datagebruik, klimaat, maar ook vegetarisch eten. Voor mij gaat dat minder natuurlijk. Ik word voor bewuste keuzes gesteld. Oké, ik kom zeer regelmatig op de fiets naar de Zilveren Toren, ik ruim afval van anderen op, ik denk na over zonnepanelen en op iedere website kies ik mijn cookie-instellingen. Steeds weer moet ik me verdiepen en nog steeds zijn er veel maatschappelijke thema’s waar ik simpelweg nog weinig van weet.

Het is een belangrijke reden waarom ik voor MN werk: een goed pensioen in een betere wereld. Die betere wereld, dat is een wereld met een gezonde balans tussen mens, milieu en welvaart. Op die bredere maatschappelijke belangen en de lange termijn moeten we ons richten. Dat is groot. Waar te beginnen? En omdat ik niet vanzelfsprekend met die onderwerpen omga, vind ik het belangrijk ook met MN te verdiepen en te kiezen. Op veel vlakken zet MN al mooie stappen om de voetafdruk te verkleinen. In de bedrijfsvoering, met lager energieverbruik, een gasloos pand en goede recycling. Door het maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid en de dialoog met onze opdrachtgevers kunnen we ook in het grotere geheel invloed hebben.

“ Ik ben erg blij dat we dit gesprek voeren. Ik leer ervan en het is niet vrijblijvend.”

Inmiddels heb je ook jouw eigen ideeën over dit onderwerp kunnen delen in de MVO-survey. In deze editie van M’nsen zie je de uitkomsten en lees je de reactie van de werkgroepleden daarop. Ik ben erg blij dat we dit gesprek voeren. Ik leer ervan en het is niet vrijblijvend. Laat je inspireren door Karlijn van Lierop, Director Responsible Investment. Zij deelt in deze uitgave haar gedachten over MVO. Graag roep ik je vervolgens op om verder mee te denken in online interactieve sessies. Zo werken we toe naar concrete doelstellingen en acties. MN 100% duurzaam! Het vertolkt een ideaal en geeft richting om iedere keer een stap te zetten.

Norbert Hoogers